Ce NVMe alegi pentru a avea laptop mai rapid? ADATA Legend 840 NVMe SSD
Hard-disk-urile pe care le știm noi au o rată limitată de funcționalitate. Aceasta este dată de viteza cu care se învârt platanele din interior și de viteza cu care le citește acul ce scrie informația pe ele. Acestea au fost înlocuite de SSD-uri, iar informația a început să fie puțin mai rapidă de accesat. Dar tocmai pentru că aceste SSD-uri aveau nevoie să fie mai rapide, au apărut cele pe NVMe
Tehnologia NVMe oferă viteze de scriere și citire de nivelul gigabiților pe secundă, iar capacitatea de stocare a acestor SSD-uri a început să fie mult mai mare. Dar când vine vorba de NVMe ai nevoie și de o siguranță că datele tale sunt sigure acolo.
ADATA Legend 840 NVMe SSD
M-am uitat și am folosit acest SSD de la ADATA Legend 840, pe PCIe generația a 4-a. Are capacitatea de a scrie și de a citi la 5 Gbps atât pe laptop cât și pe PS5 și lucrează corect chiar și dacă laptopul sau calculatorul este fierbinte (până la 70 de grade spun specificațiile, din fericire nu am ajuns până acolo).
Dar de ce aș avea nevoie de un NVMe, pentru că am primit laptopul meu cu SSD din fabrică.
Mă gândesc că foarte multă lume pune această întrebare. Iar întrebarea este corectă și bună în orice context. Răspunsul ar fi simplu. Odată pentru că SSD-urile cu care vin laptopurile sunt unele bulk, create pentru a echipa repede foarte multe laptopuri și nu de puține ori mi s-a întâmplat să găsesc ori no-name-uri ori produse foarte prost create pe o tonă de calculatoare.
Cu alte cuvinte, cumperi un laptop bun, dar care merge încet. Și asta pentru că importatorul sau producătorul a făcut un compromis, a pus pe el un disk ieftin, pentru a avea vânzări bune la prețuri mici.
În schimb un NVMe, mai ales cele din generația a 4-a vor crește substanțial viteza Windowsului. Deci vei vedea un startup de un minut, vei putea vedea cum jocurile se încarcă instant și merg mult mai repede. Vei putea vedea cum exportul materialelor video se va face instant, mai ales atunci când informația trebuie să fie citită sau scrisă pe disk.
Și nu în ultimul rând este un NVMe de 1TB. Nu vin multe laptopuri cu NVMe de 1TB mai ales de ultimă generație și mai ales la noi.
Cui este recomandat acest tip de disk?
E recomandat celor care au placă de bază cu acest tip de PCI. În principiu calculatoarele apărute din 2019 încoace sunt compatibile.
Ca persoane care ar fi bine să se orienteze spre un NVMe rapid sunt studenții, creatorii de conținut, cei care lucrează în Excel, cei care au interogări multe pe hard sau cei care folosesc intens o bază de date locală.
Legend 840 rezistă foarte bine la un număr mare de scrieri și citiri și nu ar trebui să facă niciun fel de probleme.
Tu ai un NVMe pe calculator? De care? Cum s-au îmbunătățit performanțele?