Xiaomi este unul din cele mai apreciate branduri pentru consumatori. Eu cel puțin am telefon sau dispozitiv de la Xiaomi de aproape 10 ani. Wow, chiar 10 ani de funcționare. Așadar am așa, două telefoane: Mi 9 și Mi 11. Am un aspirator, am un purificator de aer, am un Air Fryer și urmează să-mi mai iau un router. Dar până atunci poate că e vremea să am și un nou telefon. Pentru că nu-i așa, la doi ani trebuie să schimbi telefonul. Și nu pentru că celălalt vechi a pățit ceva, ci pentru că undeva la doi ani apare o nouă tehnologie, care te face să iei un nou telefon. Dar cum suntem în perioada asta mai complicată, nu numai tehnologia este cea care te face să alegi un anume telefon, ci și prețul. Pentru acest model, Xiaomi 13T Pro, prețul este de 4.200 de lei.
În schimb sunt unul din puținii care a putut să îl țină în mână acum, în ziua lansării.
Telefonul este unul cu un display de 6.67 de inchi, un pic mai mic decât maximul industriei suportat de 6.7 inchi. Este mai prietenos astfel și mai ușor de ținut în mână pentru cei care stau toată ziua pe telefon. Vine cu o rată de refresh adaptivă de până la 144hz, ceea ce oferă o calitate mult mai bună a imaginii și acele tranziții ușoare mai ales atunci când ne uităm pe instagram, pe tiktok și deci consumăm foarte multă media. Telefonul are și Dolby Vision și HDR10+ cu un mod special pentru cei care vor să citească pe telefon.
Rezoluția este una de 2712x 1220 la o rată de aspect de 20:9, aproape cât imaginea filmelor de la cinema. De altfel, dacă vrei să te uiți la un film pe telefon, poți face asta într-un mod foarte relaxat, timp de 17 ore, cât spune producătorul că este autonomia pentru playback. Telefonul are deci și o baterie de 5000 miliamperi oră și știm cu toții că telefoanele cu acest tip de baterie rezistă mult de tot.
Mai e un avantaj aici, când vine vorba de baterie, vine cu un încărcător de 120 de wați, ce îi oferă o încărcare de 100% în doar 19 minute. Pentru asta trebuie activată opțiunea de Boost charging din setările bateriei, dar am testat și am văzut cât de repede se încarcă.
Xiaomi 13 T Pro vine cu certificare IP68. Ceea ce înseamnă că e rezistent la praf și apă. Bine, este specificat în setări că această certificare este realizată în condiții de laborator și că în viața reală ar putea fi diferite condiții, dar avem un telefon despre care știm că nu ne face probleme dacă ne prinde o ploaie torențială vara, în parc, departe de un adăpost de furtună.
Versiunea pe care o am eu, cântărește 206 grame, în timp ce versiunea albastră cântărește doar 200 de grame. Știm cu toții că vopseaua neagră este mai grea. :))
Telefonul vine cu sticlă pe spate, iar în versiunea neagră pe care o am eu, poate fi folosit foarte bine pe post de oglindă. Pentru ecran, sticla este un Gorilla Glass 5, dar vine și cu ecran de protecție din fabrică, ceea ce îi oferă o rezistență suplimentară.
Și tot din fabrică telefonul vine cu carcasă de protecție pentru spate, carcasele pe care le știm din întreaga gamă Xiaomi, de plastic transparent, dar foarte rezistente atunci când telefoanele scapă pe jos.
Xiaomi 13 T Pro este conceput împreună cu Leica. Și pentru că toată lumea folosește telefoanele pentru a face poze, Leica a ales să pună pe acest telefon cele trei obiective pe spate, unul de 24 mm, cu 50 de megapixeli și un f de 1.9 și stabilizare optică pentru imagini, apoi tot o cameră tele de 50 de megapixeli, pe care o folosim la zoom sau pentru a vedea mai bine în profunzime și camera mică ultra wide pentru imaginile în care vrem să vedem tot.
Leica aduce și două moduri de fotografiere, pe lângă cele clasice de pe Android: Leica Authentic Look și Leica Vibrant Look, ce oferă două stiluri unice de imagini pe telefon.
Telefonul știe să filmeze și în 8K la 24 fps, dar și la calitate de HDR10. În modul PRO, al camerei, poți face poze RAW, exact ca un aparat foto profesional, poze pe care le poți procesa mai târziu așa cum îți dorești.
Iar selfie-urile vor fi în final cele care trebuie. Camera din față are 20 megapixeli, cu un f de 2.2, oferă și HDR și modul portret și HDR. Nu am nevoie de nimic mai mult să fac selfie-uri 🙂
Când vine vorba de performanță, modelul 13T Pro, a ales un procesor de la MediaTek, Dimensity 9200+. Este un procesor pe arhitectură de 4 nanmometri, ceea ce îl face foarte eficient din punct de vedere al consumului și este dovada faptului că MediaTek a revenit în liga mare a producătorilor de procesoare pentru mobil. Eu sunt obișnuit cu flagshipuri și aici, pe telefonul ăsta, nu am simțit niciun fel de întârziere sau de îngreunare a telefonului. Iar când vine vorba de a folosi telefonul, eu nu am niciun fel de menanjamente. Vreau să facă ce îi cer, instant.
Am fost surprins să văd cât de repede descarcă lucuri de pe net și cât de repede dezarhivează de exemplu o arhivă cu multe poze. De asta are și 12 Giga de ram + 6 extensie. Vine și cu o stocare de 512 Giga. Și cred că de fapt în 2023 aceasta este stocarea standard pe care trebuie să o aibă un telefon. De fapt, atunci când am pornit telefonul mi-a cerut să copieze de pe telefonul vechi informația. Pentru asta mi-a cerut să conectez ambele telefoane prin cablu USB-C și copierea datelor s-a efectuat în 8 minute de pe un telefon pe altul. Vorbim aici de 100 de giga, informația, pozele și toate setările ce erau pe telefonul meu.
La conectivitate avem bineînțeles 5G, dar și eSIM. Pe lângă aceasta, telefonul e clar dual sim, are Wifi 6 E, dar și capacitatea de a se conecta la Wifi 7, în momentul în care această tehnologie va fi disponibilă și la noi. Vine cu NFC, și bluetooth 5.4.
Pe partea de sunet, avem două boxe, una în partea de jos, una în partea de sus, dar și Dolby Atmos pentru un sunet puternic și clar.
În partea de jos avem boxa, portul USB-C, un microfon și slotul pentru cartele sim. În timp ce în partea de sus, avem la fel difuzorul de ureche, un microfon, o boxă și lucrul care îmi place mie cel mai mult la telefoanele Xiaomi: portul inflaroșu pentru a transforma telefonul în telecomandă pentru televizor, aer condiționat și cam orice dispozitiv ce are nevoie de o telecomandă. Aplicația Mi Remote este disponibilă și aici, iar din 3 click-uri ai configurat telefonul ca telecomandă pentru ceea ce îți dorești.
Din fabrică telefonul vine cu Miui 14, localizat pe România și Android 13. Mă aștept să aibă parte de multe update-uri pentru următorii ani, pentru că arată a fi un telefon rezistent, un telefon de muncă, un telefon cu care să produci conținut, dar mai ales un telefon cu care să urmărești TikTok-uri și clipuri pe YouTube până te plictisești. Și dacă se descarcă bateria, în 19 minute este la loc, încărcat.
Pe lângă telefon, Xiaomi a lansat și versiunea 8 a brățării de finess. Mi band este o brățară care pe mine m-a cucerit de mult. Mi Band 3 al meu este încă funcțional, iar acum are un alt proprietar. În schimb Mi Band 8 vine cu îmbunătățiri majore în ceea ce privește detectarea pulsului și măsurarile pe care acesta le face. Are opțiunea de a măsura oxigenul din sânge, iar acesta este un lucru minunat și aduce pe brățară mult mai multe activități sportive pe care noi le facem în mod curent. Ecranul este mai mare și mai luminos, în același timp bateria este cea cu care ne-am obișnuit și ține două săptămâni.
Cu toate notificările pornite, brățara mi s-a descărcat doar 10% pe zi. Iar asta e un lucru remarcabil.
Tu ce dispozitive ai de la Xiaomi? Scrie-mi în comentarii. Dacă ți-a plăcut acest video, da-mi un like și un subscribe. Mulțumesc. Pa!