Samsung S20 Fan Edition este versiunea ieftină a telefonului S 20. Dar faptul că este ieftină îi scade din performanțe? De fapt, ce înseamnă ieftină?

Telefoane

Review Samsung S20 FE

By Cristi Dorombach

November 03, 2020

Presa internațională se referă la acest telefon ca fiind alternativa low cost a dispozitivelor flagship. 

Este low cost? De ce? Dar mai este flagship? Hai să vedem. 

Samsung S20 Fan Edition este versiunea ieftină a telefonului S 20. Dar faptul că este ieftină îi scade din performanțe? De fapt, ce înseamnă ieftină? 

La noi telefonul ăsta, primit prin programul Orange smartphone testers – costă vreo 3000 de lei. Mult, puțin? Dat fiind faptul că S20 simplu e 3.200 de lei. 

Dar de fapt ce costă atât de mult în telefonul ăsta? 

Procesorul este cel care costă atât de mult. Și aici nu e vina lui Samsung. E vina Qualcomm, compania producătoare de procesoare a produs pentru anul ăsta seria Snapdragon 865, procesor pe 7 nanometri care include în el și procesorul grafic și procesorul de captură a pozelor, dar și modemul 5G, cel care dă conectivitatea 5G. 

Pentru că este prima versiune de procesoare care au toate  aceste lucruri incorporate într-un singur cip, Qualcomm a avut un preț fix pentru ele, la care se adaugă și prețul celorlalte componente ale telefoanelor. De asta flagshipurile de anul ăsta costă atât de mult. 

Dar de fapt, acum toamna, au apărut și versiunile ieftine ale procesorului. Nu-mi dau seama dacă este o strategie de marketing sau anul ăsta nu le-au ieșit calculele de vânzări celor de la Qualcomm, dar mai mult ca sigur au rămas cu mult prea multe procesoare pe stoc. Drept urmare fiecare producător de telefoane care a avut în primăvară lansări de telefoane cu Snapdragon 865 la prețuri exorbitante au venit acum cu noi versiuni ale acelorași telefoane, la niște prețuri mai acceptabile pentru public. 

Și este Samsung S20 FE un low cost? Nu îl putem numi low cost pentru că are cel mai puternic procesor din acest an. E cel mai scump procesor, e cel mai puternic de pe piață. Deci este un telefon cu care poți să te lauzi. 

Vine cu rata de refresh de 120 de herți, care te amețește un pic atunci când faci scroll pe Instagram. Vine cu o baterie puternică, 5G, 128 de giga stocare și 6 giga de ram. Super. Fix ca telefoanele cele mai scumpe de anul ăsta, dar la un preț mai mic. 

Mă gândesc că dacă nu vrei să iei primul telefon de pe piață sau dacă pur și simplu nu îți permiti, la anul s-ar putea întâmpla același lucru. Să anunțe în primăvară telefoane cu un nou procesor și un preț foarte mare, iar în toamnă, aceleași telefoane, dar la un preț mai accesibil. 

Totuși sunt compromisuri pe telefonul ăsta? 

Pe pagina Samsung scrie că e un telefon fără compromisuri. Totuși ele sunt. Sunt compromisuri la megapixelii camerei. De fapt telefonul are 3 camere, dar ai nevoie doar de obiective de minim 12 megapixeli pentru a face acele poze extraordinare. De restul se ocupă procesorul Snapdragon 865. Și astfel aici avem obiective de 12, 8 12 megapixeli. Acestea împreună compun pozele. 

Frontal, camera are un obiectiv de 32 de megapixeli. Nu s-au zgârcit aici. 

Iar ecranul nu este specificat. De exemplu GSM arena nu a stat să ne spună ce fel de ecran este aici. Partea bună e că are o folie de protecție cu care vine direct din fabrică. În schimb senzorul de amprentă e mai bun decât la alte telefoane de anul acesta, ceea ce mă face să mă gândesc că uite o inovație bună. 

Samsung S20 FE vine cu difuzoare stereo, dolby atmos

USB-c, ca de obicei și … cam atât. Un alt compromis ar fi că în cutie vine doar cu un încărcător. Se încarcă cam într-o oră jumătate  cu încărcătoare care știu să îi dea putere. Teoretic ar avea și încărcare wireless.  Dar bateria este una robustă care acum ține în stilul meu de folosire, mai mult de o zi. 

 Fără căști. De fapt căștile se găsesc la vânzare separat la băieții cu magazine de telefoane. Căști pe USB-C. Am avut probleme cu diferite adaptoare care nu au fost compatibile cu telefonul. 

Pentru că nu e de la Samsung. Deci nu e al fanilor. 

Telefonul e ușor, doar 190 de grame, iar spatele care este de plastic l-a făcut și mai ușor. Nu vrei un telefon cu spate care să nu fie de plastic. Mai ales dacă nu are o carcasă de protecție. Și dacă tot ai carcasă de protecție, atunci de ce să ai și spate de sticlă la telefon. Eu nu înțeleg ceva aici. 

Un telefon simplu, pentru cei cărora le place Samsung, care nu vor să arunce banii pe modelul lansat în primăvară, dar vor performanțele acelui model.