Calculatoare

Ce gadgeturi au fost lansate la CES 2021 în plină pandemie

By Cristi Dorombach

January 14, 2021

Cel mai important târg de tehnologie are loc săptămâna aceasta la …. pe internet, doar. Nu este nimic fizic, nu este nici o surpriză și … nimeni nu relatează nimic. De fapt, asta se întâmplă atunci când nu mai ai un eveniment fizic și nu mai vin armatele de jurnaliști și de bloggeri care să prezinte toate lansările de la CES. 

Avem televizoare noi. Și de data asta tehnologia acestora  s-a schimbat, iar noi o să o vedem probabil anul acesta în România, dar cel mai sigur în anii viitori. Multe sunt prototipuri la CES și așa cum am spus și în videoul precedent, producătorii vin la aceste târguri cu prototipuri ca să testeze piața și reacția publicului la noile gadgeturi. 

Așadar avem televizoare de la LG cu mini-LED și cu procesoare de imagine noi. Dacă un televizor 4K poate în principiu să facă upscale din formatul HD în formatul 4K, adică să mărească rezoluția și să facă imaginea mai clară, pe televizoarele noi de la LG cu OLED avem procesorul Alpha9, generația a 4-a cu inteligență artificială, care poate face upscale la rezoluția de 8K. Cel mai bine se vede diferența de calitate atunci când sunt proiectate imagini cu peisaje, atât timp cât procesarea imaginii îmbunătățește și contrastul.

OLED-ul de pe televizoarele LG nu este chiar nou, dar se îmbunătățește de la an la an. În viitor vom avea direct pe televizoarele LG, Google Stadia și Nvidia GeForce Now, pentru că nu ai nevoie neapărat de o consolă separată ca să te joci pe televizor. 

O altă noutate în ceea ce privește televizoarele și pe care o vom vedea cam peste tot este sistemul de operare al televizorului. Acum avem televizoare cu tot soiul de sisteme de operare, cu software proprietar astfel încât toată lumea trebuie să producă aplicații pentru fiecare model de televizor în parte. De data asta producătorii au început să includă Google TV, în televizoarele lor, așadar toate aplicațiile din ecosistemul Google. Ce avem pe telefon, acum putem vedea pe ecranul mare al televizorului. Și la rezoluție 8K. Cam toți aduc acum televizoare la rezoluție 8K. Nu au anunțat și prețurile, dar sigur vor fi suficient de competitive. 

TCL vine cu televizoare cu Google TV, cu procesoare cu AI, care pot să transforme materialele video standard în videouri mult mai vivide HDR, dar vin și cu o nouă generație de mini LED, mult mai subțiri, mult mai multe diode care emit lumină. Iar asta înseamnă imagini mai clare, mai luminoase pe panoul televizorului, nuanțe de negru mai bine definite, nu acel gri pe care îl vedem noi pe televizoarele pe care le avem. Și un contrast mai bun al imaginii. 

Google Tv vine instalat și pe noile televizoare de la Sony. Aici diferența față de alți producători vine de la faptul că procesorul din spatele imaginii este unul denumit  ”cognitiv”. Adică televizorul ar vrea să știe unde se uită persoanele din fața lui și să evidențieze acele elemente din materialul video. Pot fi imagini ale unui peisaj, imagini de piele sau anumite elemente dintr-un film care sunt puse acolo ca să atragă atenția. Și pe acestea le vei vedea mai evidențiate cumva. 

Televizorul ar trebui să vină și cu HDMI 2.1, iar asta înseamnă că ar trebui să susțină rezoluții 4K la 120 de herți. Perfecte pentru jocuri. 

Samsung nu avea cum să stea deoparte și are o nouă generație de televizoare. Bineînțeles mult mai îmbunătățite. Au mini LED și ei. Ce înseamnă asta? Lumina nu mai vine ca la televizoarele convenționale din lateral ca să lumineze panoul pe care noi vedem imaginea colorată, ci vine direct din spatele panoului. 

Tehnologia de la Samsung se numește NEO QLED și aduce și ecran fără margini. Aici e discutabil. Poți lua ecranele și le poți lipi unul lângă altul și astfel poți să îți faci un perete de televizoare. Dar au și posibilitatea de a vedea până la 4 materiale video în același timp, din surse diferite. Cum ar fi de exemplu din 4 surse HDMI. 

Noile display-uri de la Samsung au chiar și rezistență la apă și praf. Dacă ai o curte sau terasă, acum știi unde să îți chemi prietenii să vă uitați la fotbal. Și să te lauzi cu noul televizor, bineînțeles. Samsung reintroduce pe televizoare si camerele video. Și așa vom putea face conferințe video direct de pe televizor. 

În viitor televizoarele vor avea – la fel ca telefoanele – o soluție și mai bună de detectare a luminii ambientale, pentru a nu fi prea luminate atunci când este întuneric.  

Nu sunt numai televizoarele cele mai importante lansări. Intel a venit cu un nou procesor, care e din generația Tiger Lake-H, consumă doar 35W, dar poate atinge viteze în turbo de 5Ghz. Iar astfel aceste procesoare ar putea fi integrate în laptopuri de gaming, dar care sa rămână totuși si ultraportabile. 

AMD a adus procesoare noi pentru laptopuri. Seria 5000 din gama Ryzen tinde să fie la fel de performante ca procesoarele de pe desktop , dar cum este de așteptat cu un consum de energie mai mic. 

Unul din cele mai impresionante laptopuri de la CES a fost noul Asus ROG – republic of gamers – care vine cu procesor AMD Ryzen 9 și cu o placă video integrata NVidia GTX 1650. Este primul laptop care lasă un pic în spate super rapidul port thunderbolt de la intel și vine și cu o conexiune proprietară, mai rapidă decât thunderbolt, unde îi poți atașa laptopului o placă video externă: De exemplu GeForce RTX 3080, tocmai ca să muți procesarea video în afara laptopului și ca să te joci la calitate maximă.

Ecranul este 360 de grade cu touchscreen, cred că gamerii l-ar aprecia. Mie îmi place foarte mult pe laptopul meu această funcție. 

CES  nu e numai pentru televizoare și laptopuri. Imediat vin și telefoanele, dar până atunci. LG are un frigider cu recunoaștere vocală. Unde nu ii poți spune frigiderului dă-mi o bere, dar îi poți spune să deschidă ușa. Și frigiderul o să deschidă ușa pentru cei mai leneși. De asemenea poți să-l întrebi dacă are nevoie de apă. Frigiderul vine și cu filtru UV care igienizează rezervorul de apă. Dacă tot suntem în bucătării inteligente, există un robinet de bucătărie inteligent, cu senzor de mișcare, care să știe când să dea drumul la apă, dar știe și un fel de economie de energie. Ar trebui și să încălzească apa, pentru noi, dar probabil în versiunile viitoare. 

De ceva timp sunt pe piață boxele inteligente. Acum TP-Link aduce o boxă inteligentă și cu funcția de router de internet. Vine cu Wifi6 și se laudă că poate acoperi o suprafață de aproape 400 de metri pătrați și bineînțeles să administreze toate dispozitivele de prin casă care au nevoie de internet. 

Sony are boxe noi, care arată așa. Sunt Wireless, pot fi controlate și prin asistentul Google sau Alexa și pot asigura sunet ambiental în cameră. Le poți folosi ca un sistem de sunet multi-room. Dar știu să transforme muzica pe care o asculți în format 360 de grade. Perfecte totuși pentru a privi un film și pentru a te arunca direct în mijlocul acțiunii. 

Dar dacă producătorii au lansat televizoare noi, de ce să nu vină și cu soundbars. Eu nu folosesc un soundbard, pentru că … stau la bloc și mă gândesc că aș deranja vecinii. Tu ai? Spune-mi în comentarii ce soundbar te-a impresionat. 

TCL are un soundbar care se conectează la televizor fără fir, iar sincronizarea sunetului ar trebui să se facă fără probleme. 

La fel și Samsung are o nouă serie de soundbar-uri, cu sunet surround în 11 punct 1 punct 4  canale. Noutatea este adusă de microfoanele de calibrare care sunt incluse în acest soundbar, prin care se mapează cumva camera pentru o fidelitate a sunetului mult mai bună. 

Stai așa, trebuie să mă duc până la baie. Dar tare aș vrea să găsesc această baie. Unde Kohler a văzut că oamenii nu au mai putut ajunge la saună, așa că le aduce sauna acasă. Această … cadă, se numește Stillness Bath și se vrea să fie un refugiu în fața lumii agitate. Are parte de lumină într-un spectru complet, generator de ceață, dar și diffuzer de arome, pentru ca experiența să fie completă. Mai trebuie doar să îți iei o boxă wireless acolo. 

Au prezentat chiar și un robinet la baie fără atingere, dar care are și un senzor de presiune al apei care poate sesiza daca este vreo avarie undeva și să oprească astfel apa. 

Dacă vrei să stai pe tron, gadgetul de la baie vine cu o telecomandă, colac încălzit, funcție de bideu și … capac care se ridică și se așează singur. 

Nu știu și prețuri de la Kohler, dar sunt curios doar dacă vor costa cât un apartament în București. 

Samsung nu a prezentat încă noile lor telefoane, dar deja LG a făcut valuri cu telefonul care se rulează. Acest ecran care se face mai mare sau mai mic, în funcție de ce vrei să faci pe telefon. Este doar un prototip, dar de atât a fost nevoie să atragă toată atenția. 

L-au denumit Rollable. Și tot ce se cunoaște despre el este că va fi lansat în acest an. Însă faptul că l-au prezentat este un indiciu că este în fază avansată a dezvoltării. În trecut LG a mai prezentat televizoarele care își pot rula ecranul. 

Lenovo a venit cu așa ceva … Un fel de Nintendo, care este de fapt Lenovo NEC Lavie Mini, care este de fapt un telefon. Și a fost dezvoltat pentru președintele Lenovo Japonia care a vrut un fel de PC ultraportabil pe care să se poată juca jocurile favorite. Așa încât a ieșit așa ceva, care e mai mare decât un telefon, dar mai mic ca o tabletă, la un ecran de 8 inchi. 

TCL a prezentat un  telefon cu 5G, dar cu procesor din categoria a doua, Snapdragon 690. Și va veni la un preț de 300 de euro. Pentru un ecran de 6.67 inchi și cu aspect de flagship și cu camere de 48 de megapixeli, va fi bun de luat in considerare. 

Dar tot ei au lansat și TCL NXTPAPER, care este un fel de tabletă, pe un nou display, care nu este chiar un display și ar trebui pus în categoria acelor display-uri cu Eink, dacă știi că ai la e-readerul tău. Aici este un fel de tabletă, cu acest ecran color, care ar putea afișa videouri la 30 de frame-uri pe secundă. Și are și Android, dar este tot un fel de e-reader. 

Tu ai un telefon vechi, care mai funcționează, dar nu mai știi ce să faci cu el? Și stă aruncat într-un sertar sau strânge praf pe vreun raft? Samsung vrea să folosești în continuare aceste telefoane. Astfel au creat un program care se numește Samsung Galaxy Upcycling at Home, prin care telefoanele vechi pe care nu le mai folosești se pot transforma într-o cameră de supraveghere, monitor de copil, detector de lumină. Astfel încât să ții telefonul acela activ prin casă și să îți folosească la ceva. Aici va fi un update de software care va fi disponibil mai târziu. 

Multe lansări anul acesta. În următorul video vom vorbi despre mașini, aspiratoare și roboței. 

Dacă ți-a plăcut acest video dă-mi un like, un subscribe și scrie-mi în comentarii ce te-a impresionat la CES anul acesta.